DE FILOFOTIST
Essentieel is kunnen zien, kunnen zien zonder te denken
— Fernando Pessoa --
FOMUfotofilosoofoktober5.jpg
 
 

Praktijk 

Individueel CONSULT

Centraal staat zelfzorg: zorg voor het lichaam, onze geestelijke én emotionele huishouding. Je maakt een plaats om kalm jezelf te onderzoeken zonder oordeel en goed te kijken. Filosofische oefeningen helpen je de speelruimte van deze vrijheid te ontdekken. Hierbij worden foto's geïntegreerd. "Much of what we think we see, is coming from us", schrijft Judith Weiser, één van de grondleggers van de fototherapie. Een foto kan het onzegbare, zoals dieper liggende emoties, uitdrukken als een voetafdruk van de geest. Je bevraagt je psyche diepgaand via foto’s, die je zelf maakt (snapshots, zelfportretten,…) of verzamelt als een echte curator uit magazines of jouw familiealbum. 

Filosofie en fotografie zijn complementair in het consult. De oude traditie van bewegen en filosoferen breng ik graag in de praktijk: lichaam en geest bestaan niet apart. Sport spoelt de geest! Samen mindful op pad met fototoestel, fiets en/of wandelschoenen onderzoeken we de spanning tussen wat je ziet en wat er werkelijk is en val je terug in je plooi. Je leert te luisteren naar je eigen lichaam en (her)ontdekt haar kracht en energie.

Om te helen is het belangrijk om lichaam en geest te laten rusten. Slaap is noodzakelijk om te herstellen. Ik begeleid je bij het slapen indien nodig.

Het Effe(N)-plan integreert dit alles in een holistisch geheel van beweging en rust.

Het inspireert om in het hier en nu te leven, om te oefenen in “bewuste aandacht”. Ik ben hierbij een reisgenoot, waarbij jij zelf je eigen waarheid ervaart. De juiste ademhalingstechniek bij deze oefening, ook tijdens het fietsen en wandelen, is de neusademhaling: hoe langzamer en hoe minder je inademt, hoe meer zuurstof je in je lichaamscellen hebt, hoe lager je hartslag zal zijn.

”Meten is weten”: slaap- en fietsprogramma’s gebeuren steeds in overleg met je huisarts en/of sportarts.

Bij slaapadvies hou je best rekening met een intensieve samenwerking tijdens een periode van 5 weken, waarin 4 gesprekken zullen plaatsvinden (exclusief het kennismakingsgesprek):
Week 1: INTAKE - Anamnese, slaapeducatie en introductie slaapdagboek
Week 2: Analyse van het slaapdagboek en terugkoppeling
Bespreking van slaapbelemmerende gedachten
Opsporen en aanpakken van stressoren door ademhalingsoefeningen en beweegadvies
Week 3: Introductie van stimuluscontrole en slaaprestrictie
Aanpak van stressbron door anti-piekeroefeningen en trainen van psychologische flexibiliteit
Opvolging bewegingsadvies
Week 4: Hervalpreventie

Aanmelden kan via het contactformulier. Via deze weg spreken we een tijdstip af voor een eerste gratis kennismakingsgesprek.

Prijs: 80 Euro/uur (een eerste kennismakingsgesprek via telefoon of wandeling is gratis)

 

VORMING (groepen)

Binnen de context van de zorgsector, het bedrijfsleven en het onderwijs
is Effe(N) noodzakelijk en belangrijk ter preventie van gezondheidsklachten. De vorming leert jouw werknemers hoe de houding van het Effe(N)-plan te integreren op de werkvloer.

Via het contactformulier kan je een offerte aanvragen.